on v. 1990 perustettu elokuvatuotantoyhtiö, jonka tuotannon keskiössä ovat itsenäiset fiktiot sekä lasten- ja nuorten elokuvat. Yhtiön omistaja on tuottaja-ohjaaja Hannu Tuomainen.

Cinemaker Oy:n viimeisin tuotanto on suurhanke NIKO – LENTÄJÄN POIKA, koko perheen pitkä animaatioelokuva, jonka ensi-ilta Suomessa oli lokakuussa 2008. NIKO on kaikkien aikojen kansainvälisesti menestyksekkäin kotimainen elokuva. Se on saanut maailmanlaajuisesti yli 3 miljoonaan elokuvateatterikatsojaa ja sen esitysoikeudet on myyty yli 100 maahan. NIKO oli v. 2009 yhtenä kolmesta European Film Academyn ehdokkaana Euroopan parhaaksi animaatioelokuvaksi. Suomessa NIKO palkittiin Jussi-patsailla vuoden parhaana elokuvana ja vuoden parhaana käsikirjoituksena.

Ennen Nikoa Cinemaker tuotti koti- ja ulkomailla hyvin menestyneen teatterielokuvan MENOLIPPU MOMBASAAN; kansainvälisiä palkintoja elokuvalle on kertynyt kaikkiaan 26 kpl.

Hannu Tuomaisen tuotannoista koko perheen seikkailuelokuva POIKA JA ILVES vuodelta 1998 on sekin yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia elokuvia, saaden Suomessa 400.000 katsojaa. Ilves oli aikanaan yksi kotimaisen elokuvan uuden nousun aloittaneista tuotannoista.

1990-luvulla Cinemaker tuotti yhdeksän lyhytelokuvaa, joiden ohjaajina toimivat mm. Arto Koskinen, Paul-Anders Simma, Ville Suhonen ja Hannu Tuomainen. Lisäksi yhtiö toimi osatuottajana viidessä kansainvälisessä dokumenttielokuvassa yhdessä ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten, belgialaisten ja ranskalaisten tuotantoyhtiöiden kanssa.

Kaikkiaan Cinemaker Oy:n tuotannot ovat keränneet ulkomailta kymmeniä palkintoja, ja Suomessa niille on myönnetty seitsemän kertaa Valtion laatutuki –palkinto.