on pitkä koko perheen animaatioelokuva. Se on suurin suomalainen elokuvahanke kautta aikojen yli 6 miljoonan euron budjetillaan. Sen tuotti Animaker Oy, Cinemakerin ja Suomen johtavan animaatiostudion Anima Vitaen yhteisyritys.

NIKO – LENTÄJÄN POIKA kertoo poropojan seikkailusta hänen etsiessään isäänsä, jota ei ole koskaan tavannut mutta jonka uskoo kuuluvan maailmankuuluihin Joulupukin Lentojoukkoihin.

Käsikirjoituksesta vastasivat Hannu Tuomainen ja Marteinn Thorisson, elokuvan ohjasivat Kari Juusonen ja Michael Hegner, ja tuottivat Hannu Tuomainen ja Petteri Pasanen.

Elokuva toteutettiin suomalais-saksalais-tanskalais-irlantilaisena yhteistuotantona. Cinemakerin ja Anima Vitean osatuottajina toimivat Ulysses Films, A.Film ja Magma Films. Elokuvan levitti pohjoismaissa Nordisk Film, ja sen ensi-ilta Suomessa oli 10.10.2008. Kotimaassaan Niko sai yli 230.000 katsojaa, ja sen DVD myi platinaa yli 100.000 tallenteella.

NIKO – LENTÄJÄN POIKA on levinnein suomalainen elokuva kautta aikojen. Saksalainen myyntiagentti Telepool on myynyt elokuvan esitysoikeudet yli 100 maahan Euroopassa, Kaukoidässä ja Amerikassa, mukaan lukien USA, jossa elokuvan levitysoikeudet hankki suuryhtiö The Weinstein Company.

Kahden ensimmäisen esitysvuotensa aikana NIKO sai yli 3 miljoonaa elokuvateatterikatsojaa levityksessä olleella yli 2.000 kopiolla. Suurimmat menestykset olivat Saksassa ja Ranskassa, joissa NIKO tavoitti yli 700.000 ja yli 600.000 katsojaa.

Elokuvan kotisivut >>

Katso elokuvan ensimmäinen
traileri >>


Animaatiostudio Anima Vitaen
sivuille >>